MATISZ Tisztítás-technológiai Konferencia

Generációváltás a takarításban

 

Az idei IX. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferenciát Generációváltás alcímmel rendezi meg a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ). Azokat a témákat járjuk körül, ahol generációváltásra van szükség akár a szemléletet, akár a technológiát, akár a munkaerőt tekintve.

Magyarországon állandósul a munkaerőhiány a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben is, mint amilyen a takarítás. Alacsony bér, átmeneti jelleg, szürke foglalkoztatás jellemzi a munkavállalói oldalon, kigazdálkodhatatlan bérek, betöltetlen takarítói állások, nyugdíjas (öregedő) korosztály alkalmazása a munkaadói oldalon, rohamosan emelkedő szolgáltatási díjak, alig változó szolgáltatási minőség a megrendelői oldalon. A feszültség, ellentmondások feloldására mit reagál a szakma, a munkaerőhiányra a kormányzat? Van-e rövid vagy hosszú távú stratégia?

A hiányzó takarítói munkaerő pótlására, a meglévő, gyakorlott takarítók megtartására a magasabb bér, a szakmaiság növelése a MATISZ javaslata. Jól definiált, adott létesítményre kidolgozott, a megrendelői elvárásokkal összhangban álló szolgáltatás megrendelése, a teljesítés szigorú és rendszeres ellenőrzése, visszacsatolás és folyamatos fejlesztés a szolgáltató-megrendelő között, megélhetést biztosító takarítói bérek, oktatás a munkavállaló és munkáltató viszonylatában.

A kormányzati foglalkoztatáspolitikáról, a számok mögötti trendek okairól dr. Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatáspolitikáért és Vállalati Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Titkárság helyettes államtitkára fog beszélni.

A takarítási közbeszerzésben is megfigyelhető a díjak növekedése. A MATISZ több komoly eljárásban vett részt a kiírás előkészítésében, a szakmai ajánlatok értékelésében. Dr. Herbák Henrietta ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó egy egészségügyi intézmény, mint ajánlatkérő tapasztalatain át mutatja be, hogy a tisztítás-technológiai szakértővel való együttműködés mennyiben tudja támogatni a sikeres közbeszerzést, milyen feltételrendszert lehet kialakítani a jó, teljesíthető, számon kérhető szolgáltatás érdekében.

Az egészségügyi takarításról a MATISZ 2017 novemberében kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a higiéniai szakemberek és a takarító szolgáltató cégek között. A közös gondolkodás folytatásaként Kalamár-Birinyi Editet, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház higiénikusát és Kerényi Zsolt MATISZ tisztítás-technológiai szakértőt kértük fel előadás megtartására azokról a kórházakban végzett mérési eredményekről, összehasonlításokról, amelyek megalapozhatják egy korszerű, a magas higiéniai elvárásoknak megfelelő és a jelen technológiáit alkalmazó takarítás megvalósítását.

A technológia fejlődése oda- és visszahat a társadalom fejlődésére. A takarítás élőmunkaerő igényes szolgáltatás. Talán még soha nem tapasztalta meg a magyar takarítóipar azt a hiányt, amit az utóbbi években a munkaerő létszáma, hozzáállása, motiváltsága, minősége mutat. A cégvezetők számára a legnagyobb kihívás most a végrehajtó állomány biztosítása, amelyben alapvetően a középkorúakra, a fiatal nyugdíjasokra építhet. Azonban a cégvezetésben, a szervezet működtetésében is probléma lehet a fiatalabb korosztályok megnyerése mind a felső- és középvezetés, mind az adminisztratív feladatok területén. Tud-e szót érteni, tud-e együttműködni egy olyan nehéz szolgáltatási területen, mint a takarítás a fiatalabb, digitalizált és az idősebb generáció? Van-e közös nyelv, van-e közös érték? Erről beszél meghívott előadónk, dr. Tari Annamária szakpszichológus, pszichoterapeuta, aki publikációiban, előadásain a generációk közötti különbségekkel, a média és az emberi tényezők összefüggéseivel, a társadalmi változások egyénekre ható vonásaival is foglalkozik.

Konferenciáinkon hagyományosan out of box előadásokkal igyekszünk kitekinteni a szakmai keretek közül. Ebben az évben Stróblné Tercsy Anna Sára, a CIB Bank KKV vezető ügyfélkapcsolattartója kifejezetten a takarító vállalkozások finanszírozási nehézségeit figyelembe véve mutatja be a pénzügyi lehetőségeket, szolgáltatásokat.

A IX. MATISZ Tisztítás-technológiai Konferenciára a jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni.

Részletes konferencia program hamarosan.